REÜNIE

De reünie is verplaatst naar zondag 6 mei

‘RIPPERDA EN TYBB HÁDDEN WAT MET ELKAAR’

TEKST & BEELD CEES DE GEUS, www.liberomagazine.eu

Opgericht in respectievelijk 1919 en 1921, hebben TYBB en Ripperda met elkaar gemeen dat ze het eeuwfeest niet hebben gehaald. ‘The Yellow Black Boys’ fuseerden in 2006 tot Olympia Haarlem, Ripperda werd een paar jaar later opgeheven. Wedstrijden tussen beide clubs werden altijd op het scherpst van de snede uitgevochten, maar na afloop was het steevast feest. Die ‘derde helft’ wordt op zondag 22 april 2018 nog eens dunnetjes overgedaan, tijdens een gezamenlijke reünie in café Marktzicht.

In de bestuurskamer van Olympia Haarlem halen Pim Janssen (Ripperda), Ko Kroonsberg (TYBB) en Johan Snoeks (TYBB) herinneringen op aan het gezamenlijke voetbalverleden. “Beide clubs hadden wat met elkaar,” mijmert Janssen, die van 1962 tot 1982 in het eerste van Ripperda speelde. “De complexen lagen dicht bij elkaar, dat zal ook mee hebben gespeeld. Er was sprake van een gezonde rivaliteit. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar bij wedstrijden stond er 2.000 à 2.500 man rond het veld.”

tybb ripperda 02

VASTE WAARDE

Kroonsberg knikt. Hij was van 1961 tot 1973 een vaste waarde in het eerste van TYBB en kruiste dus regelmatig de degens met Janssen. “Dat ging op het scherpst van de snede. Van Ripperda wilde je absoluut niet verliezen. Maar wat de uitslag ook was, na afloop dronk je samen een biertje. Eerst in de kantine en daarna in de stad.” Janssen: “Zeg maar gerust dat het altijd feest was. Of je nu thuis of uit had gespeeld, het werd altijd nachtwerk.”

Ripperda en TYBB hebben ook met elkaar gemeen dat het sportieve plafond in de Tweede Klasse KNVB lag. Janssen: “Dat was destijds echt een hoog niveau. Mijn inschatting is dat we de meeste wedstrijden tegen elkaar in de Derde Klasse hebben gespeeld.” Snoeks, tot de zomer nog voorzitter van de voetbaltak van Olympia Haarlem, haalde zelf nooit het eerste. “Maar in lagere elftallen heb ik wel vaak tegen Ripperda gespeeld. En ook daar gold dat de vonken er altijd vanaf vlogen. Maar gemeen was het nooit. En na afloop dronk je samen een biertje. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.”

MOOIE ANEKDOTES

Nadat Janssen de bal aan het rollen had gebracht, werd het idee voor een reünie samen met Kroonsberg en Snoeks uitgewerkt. Adam Spoor zorgt voor de muziek, maar er zal vooral gelegenheid zijn om herinneringen op te halen en mooie anekdotes uit te wisselen. Nu kan het nog, verzekert Janssen. “Er zijn al zoveel mensen dood. Onlangs Willem Burghout nog. Maar er zijn gelukkig nog meer dan genoeg oud-medespelers en tegenstanders met wie ik graag nog eens een biertje drink.” Kroonsberg: “Verschillen tussen beide clubs waren er ook. TYBB was een katholieke club en Ripperda een echte volksclub. En terwijl iedereen wist dat Ripperda de spelers premies betaalde, heb ik zelf volgens mij in al die jaren alleen één keer een paar kousen gehad. Maakt allemaal niet. Er was een klik, tussen de clubs en de spelers.” Snoeks: “En die klik zal er op 22 april in Marktzicht weer zijn, daar twijfel ik geen seconde aan.”

tybb ripperda 01

REÜNIE IN MARKTZICHT

De reünie voor oud-spelers van Ripperda en TYBB vindt op zondag 6 mei 2018 plaats in café Marktzicht, aan de Botermarkt in Haarlem. Aanmelden kan per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch: 06-53168306.

Voetbalkleding bestellen

tenue

Buienradar

Adres

  • Henk van Turnhoutsporthal
  • Nol Houtkampsportpark
  • Henk van Turnhoutpad 1
  • 2034 JL Haarlem
  • Tel. kantine: 023-5338606
  • Tel. bestuurskamer: 023-5451731

Over Olympia Haarlem

Waar zitten wij